De 6 uitdagingen van goed voorraadbeheer

Leestijd: 3 min

Tags: Blog

Peter Jan Lunter   17 april 2018


Inventory Management Challenges

Inhoudsopgave

  1. De uitdagingen van goed voorraadbeheer
  2. Oplossingen voor voorraadoptimalisatie

Nauwkeurige monitoring van voorraadniveaus zou een kernproces moeten zijn binnen elke mkb-onderneming. Niet alleen om goed te kunnen functioneren maar ook om een goede concurrentiepositie te verkrijgen of te behouden. Hoewel de meeste kleine en middelgrote bedrijven een ERP-systeem hebben met voorraadbeheermogelijkheden, lossen veel van deze systemen de uitdagingen van goed voorraadbeheer niet op.

Bestandsminderung Tablet mit CloudDe behoefte aan voorraadoptimalisatie groeit als gevolg van de hogere eisen en verwachtingen van klanten, de steeds grotere productportfolio’s en de lange toeleveringsketens. Effectief voorraadbeheer is voor organisaties dé manier om werkkapitaal vrij te maken, serviceniveaus te verhogen en tijd te besparen.

De uitdagingen van goed voorraadbeheer

Het midden- en kleinbedrijf heeft veel uitdagingen binnen de supply chain. Voorraadbeheer is meer dan alleen het bijhouden van wat uw bedrijf binnenkomt en verlaat. Deze uitdagingen kunnen gemakkelijk worden omgezet in kansen.  De 6 uitdagingen van goed voorraadbeheer die u kunt aanpakken.

1. Lage productomzet

Als de vraag naar een product niet goed wordt ingeschat, kan dit leiden tot een lagere productomzet. Blijven de bestelniveaus hetzelfde dan resulteert een lage productomzet in een overtollige voorraad, die uiteindelijk ruimte in uw magazijn verspilt en kapitaal vastzet. Dat is kostbaar voor uw onderneming.

2. Overtollige voorraad

Overtollige voorraad treedt op wanneer een bedrijf de voorraad niet goed aanvult en meer voorraad aanhoudt dan strikt noodzakelijk is. Dit leidt tot opslagproblemen, extra kosten en het voorkomt dat u andere, betere producten kunt aanbieden die zelfs tot hogere inkomsten kunnen leiden.

3. Het niet bijhouden van de voorraad

Onregelmatige voorraadcontroles en handmatige processen om voorraad te volgen zijn funest voor een effectieve aansturing van de supply chain. Er is grote kans dat er boekhoudfouten ontstaan​, die leiden weer  tot extra kosten voor uw bedrijf.

Safety Stock Warehouse System4. Lage servicelevels

Klanttevredenheid is natuurlijk belangrijk voor uw bedrijf. Het realiseren van hoge servicelevels draagt bij een aan die klanttevredenheid. Lsge servicelevels zullen een negatieve invloed hebben de klanttevredenheid en het imago. Servicelevels zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van het product. Bedrijven zonder voorraadoptimalisatie-software hebben meer moeite om deze leverings- en doorlooptijden onder controle te houden en dus om hoge servicelevels te realiseren.

5. Moeite om vraagpatronen te identificeren

De snel veranderende vraag is een van de grootste uitdagingen voor het MKB. Zeker met de steeds groter wordende en snel wisselende productportfolio’s. Binnen de elektronische industrie zijn er bijvoorbeeld korte productlevenscycli en is de vraag groot, waardoor de onzekerheid toeneemt. Wat is dan de juiste bestelhoeveelheid? Het volgen en analyseren van vraagveranderingen en trends helpt bedrijven inkoopbehoeftes nauwkeurig te voorspellen.

6. Gebrek aan inzicht

De complexiteit van de supply chain is toegenomen met de globalisering. Goed voorraadbeheer is een kritische succesfactor geworden. Volledig inzicht hebben in uw voorraad van leverancier tot klant is essentieel voor het effectief beheer van een wereldwijd supply-chainnetwerk.

Oplossingen voor voorraadoptimalisatie

Warehouse Team on EazyStock SoftwareDe uitdagingen van goed voorraadbeheer zijn complex, maar u kunt geld en tijd besparen door te investeren in voorraadoptimalisatie-software. Deze software geeft u de juiste inzichten om de juiste beslissingen te nemen. Zo realiseert uw bedrijf een afname van de voorraad waardoor werkkapitaal wordt vrijgemaakt. U zult ook zien dat de servicelevels stijgen wat zal leiden tot tevreden klanten en een hogere klantbinding. Door voorraadbeheer, vraagplanning en operationeel beheer te integreren vergroot u de winstgevendheid van uw onderneming!

Zien of EazyStock geschikt is voor uw bedrijf? Vraag direct een gratis demo van EazyStock aan of lees in onze whitepaper hoe u nog meer kunt optimaliseren en besparen.

6 Manieren voor fabrikanten en groothandels