Supply Chain Management in e-commerce: het bijhouden van de groei!

De e-commerce sector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en staat net als in voorgaande jaren op het punt een recordomzetgroei te vestigen.

Voorraadbeheer in e-commerce

Om onder deze snel veranderende omstandigheden te kunnen gedijen, moet elk e-commerce bedrijf zich aanpassen om de concurrentiestrijd niet te verliezen. Nieuwe spelers betreden voortdurend de markt, dus wees waakzaam.

Concurrerend blijf je onder meer door het optimaliseren van de bedrijfsprocessen binnen de organisatie. Alle onderdelen van het bedrijf moeten samen groeien en op elkaar afgestemd blijven om succesvol te zijn. Een bedrijf met een groeiend verkoop- en managementteam moet bijvoorbeeld in staat zijn om groeiende verkopen te ondersteunen met hun toeleveringsketen. Vooral e-commerce bedrijven komen dit scenario vaak tegen. Hieronder bespreken we waarom voorraadbeheer in het bijzonder een belangrijke drijfveer is voor uw groei en hoe u dit onder de knie krijgt.

Waarom geoptimaliseerd voorraadbeheer zo belangrijk is voor supply chain management in e-commerce

Essentiële factoren: productbeschikbaarheid en serviceniveau

De concurrentie tussen bedrijven is nog nooit zo hevig geweest; e-commerce heeft ertoe bijgedragen dat de klant onmiddellijke voldoening verwacht. Als u niet in staat bent om bestellingen snel en accuraat uit te voeren dan is het tegenwoordig ontzettend makkelijk om een concurrent te vinden die dat wel doet. U bent dan niet alleen de verkoop misgelopen, maar ook toekomstige aankopen van de betreffende klant. Daarom is het succes van e-commerce sterk afhankelijk van een servicegraad van 95%+ voor uw hoofdproducten. Een trage levering verhoogt uw risico op het verliezen van potentiële klanten of leidt zelfs tot negatieve reviews die uw reputatie aanzienlijk kunnen schaden.

Van inkoop- en leveranciersmanagement tot voorraadbeheer en logistiek. Deze processen moeten perfect op elkaar worden afgestemd en geoptimaliseerd. Als er ook maar één schakel van de toeleveringsketen niet naar behoren functioneert, kan dit in de gehele keten zijn weerslag hebben, wat leidt tot minder succes en omzetverlies.

Klantbeoordelingen als kwaliteitscriteria

Reputatie, gemeten aan de hand van klantbeoordelingen en ervaringen, is een andere belangrijke factor die de groei van het bedrijf beïnvloedt. Zoekmachines met prijsvergelijkingsfuncties zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor online shoppers en uw zoekmachine ranking is onder andere afhankelijk van klantbeoordelingen. En hoe kunt u doorlopend rekenen op goede reviews? Door het juiste product in de juiste hoeveelheid en op het juiste moment te leveren!

Klantreviews

Voorraadbeheer en optimalisatie voor verkoop via platforms

Naast reviews gebruiken platforms als eBay en Amazon interne data om de geloofwaardigheid van een distributeur te beoordelen. Zo worden distributeurs die zich hebben onderscheiden met een betrouwbare, tijdige levering bevoordeeld in de rangschikking van de zoekresultaten. Dat is slechts één facet – deze platforms hebben ook doelstellingen voor key performance indicators (KPI’s) voor de toeleveringsketen. Indien men onder bepaalde minimumwaarden zakt omtrent serviceniveau, kunnen er sancties worden opgelegd – meestal met een opschorting van uw account.

E-commerce bedrijven zijn bijzonder kwetsbaar voor negatieve feedback omdat de reputatie van uw bedrijf online veel sneller kan worden aangetast dan offline. Niet alleen moeten e-commerce bedrijven op hun hoede zijn voor klantbeoordelingen via zoekmachines, maar ook voor kritische social media berichten of (negatieve) berichtgeving over uw bedrijf op forums of blogs. Het risico dat klanten deze vinden bij het zoeken naar uw bedrijf – en dus kiezen voor een andere leverancier – is reëel. Daarom moet u één ding in het vizier hebben: het bieden van een geweldige winkelervaring met een leverbetrouwbaarheid van 100%!

Overtollige voorraad als valkuil

Veel aspirant-e-commerce bedrijven bereiken de grenzen van hun voorraadbeheer tijdens hun groei. Naarmate het bedrijf groter wordt, neemt de complexiteit (een groter productportfolio, een groeiend leveranciersbestand, een stijging van het rendement) snel en voortdurend toe.
Een veelgemaakte fout is het drastisch verhogen van de voorraad om aan het gewenste serviceniveau te voldoen. En zo moet het juist niet! Voorraad is activa en vertegenwoordigt een groot deel van de totale investering van e-commerce bedrijven. Overtollige voorraden kunnen snel veranderen in verouderde voorraden (die dode activa worden) en leiden snel tot een kostenexplosie.

Een overvol magazijn

Daarbij komen nog de hoge opslagkosten, waarmee vooral startende en snelgroeiende bedrijven te kampen hebben, omdat ze meestal niet over voldoende grote magazijnen beschikken. In deze gevallen wordt vaak opslagruimte extern gehuurd of wordt de verwerking van specifieke producten uitbesteed (bijvoorbeeld “verkocht door bedrijf ABC – verzonden door Amazon”). Beide zaken brengen voor u als ondernemer een hoog risico met zich mee waardoor u in de kosten-val loopt en uw groei wordt belemmerd of zelfs stagneert.

Vol magazijnDit gedistribueerde orderbeheer is een populaire oplossing in de sector, maar verhoogt het risico van tekorten en verouderde en overtollige voorraden. De grote uitdaging voor supply chain management in e-commerce ligt in het implementeren van een systeem dat een centraal overzicht van de voorraad in alle voorraadhoudende locaties in het netwerk mogelijk maakt. Hoe sneller de uitwisseling tussen uw bedrijf en de stakeholders over de voorraadniveaus plaatsvindt, hoe betrouwbaarder en efficiënter u orders kunt verwerken.

Proactieve planning als best-practice voor supply chain management in e-commerce

Nu u de meest voorkomende uitdagingen kent voor supply chain management in e-commerce tijdens de groeifase, hoeft u zich geen zorgen te maken! Wij hebben namelijk ook de oplossing om u te helpen bij deze uitdagingen.

Proactieve planning is essentieel, wat er ook gebeurt. Zo moet u zich bijvoorbeeld al proactief en vroegtijdig met de juiste software bezighouden met vraagvoorspelling in plaats van reactief te handelen wanneer deze trends al zijn vastgesteld.

A screenshot of the Microsoft AppSource link to EazyStock for Microsoft Dynamics 365 Business Central connector
Blog

De EazyStock-connector voor Microsoft Dynamics 365 Business Central is live op AppSource

EazyStock, een toonaangevende ERP-add-on voor voorraadbeheer en optimalisatie, heeft onlangs een connector voor Microsoft Dynamics 365 Business Central gelanceerd. Deze...

Orange bar chart on a laptop Waarom het berekenen van voorraaddagen eigenlijk waardeloos is; de opkomst van serviceniveau-statistieken
Blog

Waarom het berekenen van voorraaddagen eigenlijk waardeloos is; de opkomst van serviceniveau-statistieken

Voorraadhoudende bedrijven hebben jarenlang voorraaddagen gebruikt om na te gaan of ze de juiste hoeveelheid producten op voorraad hebben. Hieronder...

A close up of a person's hands using a laptop, typing with left hand and holding a credit card in the right hand. ecommerce inventory management. online inventory management.
Blog

E-commerce en groothandel – The Next Big Thing

De E-commerce-industrie is booming! Wanneer mensen aan E-commerce denken, denken ze vaak aan de B2C-sector en hoe de detailhandel daardoor...