Uitleveringsgraad als belangrijkste KPI voor de klanttevredenheid

Leestijd: 4 min

Tags: Blog

Joost van Eyk   29 oktober 2018


Inhoudsopgave

  1. Een hoge uitleveringsgraad wordt steeds belangrijker
  2. Stel de optimale uitleveringsgraad in per artikel of productgroep
  3. Twee manieren om uw uitleveringsgraad te optimaliseren
  4. Meer KPI’s die helpen om uw klanttevredenheid te verhogen
  5. Whitepaper: EazyStock’s KPI's die uw klanttevredenheid verhogen

Tegenwoordig gebruiken de meeste bedrijven Key Performance Indicators (KPI’s) om hun voortgang te meten en om punten te identificeren waarop processen of strategieën moeten worden aangepast. De uitleveringsgraad is een van deze KPI’s. In dit blog bespreken we hoe u de uitleveringsgraad inzet als belangrijkste KPI om de tevredenheid van uw klanten hoog te houden. Want een hoge klanttevredenheid zorgt ervoor dat uw organisatie bestaansrecht heeft.

Een hoge uitleveringsgraad wordt steeds belangrijker

De uitleveringsgraad, ook wel servicelevel genoemd, geeft de verhouding aan (in %) van de verwachte kans op eventuele overschotten. Een serviceniveau van 99% zou bijvoorbeeld een zeer goede waarde zijn, wat betekent dat slechts 1% van de tijd u het product niet op voorraad hebt om te leveren. Echter, u wilt ook weer niet te veel voorraad aanhouden, omdat u dit onnodig hoge (voorraad)kosten oplevert. U wilt dus dat uw voorraad perfect is afgestemd op de vraag.

Een hoge uitleveringsgraad wordt steeds belangrijker door de toegenomen concurrentie en stijgende verwachtingen van de klanten. Door de verdere professionalisering van e-commerce (bedrijven) willen klanten vaak binnen afzienbare tijd de beschikking hebben over het product dat zij besteld hebben. Bent u niet in staat om aan deze wens te voldoen dan kopen zij bij de concurrent of u krijgt wel de orders, maar heeft ontevreden klanten. Wat weer kan leiden tot ontevreden beoordelingen op uw website, sociale netwerken en fora, waardoor u minder klanten aantrekt, lagere verkopen realiseert en uw winst ziet dalen.

Daarnaast wordt differentiatie tussen producten of diensten steeds moeilijker. Met name in volwassen markten zijn er nauwelijks verschillen in de kwaliteit van de aanbiedingen en daarom wordt klantgerichtheid en daarmee een hoge uitleveringsgraad steeds belangrijker.

Stel de optimale uitleveringsgraad in per artikel of productgroep

Om nauwkeurig te werken en een optimale uitleveringsgraad te hanteren wordt deze ingesteld op het niveau van de artikelen of productgroepen. De uitleveringsgraad kan een directe impact hebben op de klanttevredenheid en loyaliteit.  Als gevolg hiervan zal het creëren van een hoge uitleveringsgraad een aanzienlijke invloed hebben op de klanttevredenheid.

Twee manieren om uw uitleveringsgraad te optimaliseren

Exacte vraagprognoses voor geoptimaliseerde inkoop

Nauwkeurige vraagprognoses zijn een van de beste manieren waarmee u uw uitleveringsgraad kunt verhogen. Alleen als u over de hulpmiddelen beschikt om de toekomstige vraag van uw klanten nauwkeurig te voorspellen, kunt u de inkoop overeenkomstig plannen en zo de gewenste producten op het gewenste tijdstip verkrijgen en daarmee de klanttevredenheid garanderen. Er moet daarom altijd een marge zijn in de voorraden tussen de opgeslagen artikelen en de bestaande en voorspelde klantorders. Als de prognoses de werkelijke vraag onderschatten, loopt u het risico dat u niet kunt voldoen aan de vraag van de klant (of te laat). Overschat u de vraag dan houdt u te veel voorraad aan, wat u onnodige (voorraad)kosten oplevert.

Verhoog de efficiëntie van de supply chain
De meeste bedrijven hebben te maken met stijgende kosten en complexere supply chains. Een inefficiënte supply chain komt neer op hogere kosten en een lagere uitleveringsgraad, wat uw klantgerichtheid negatief beïnvloedt. Om dit tegen te gaan, is het noodzakelijk om geautomatiseerd voorraadbeheer te implementeren en de efficiëntie, precisie en zichtbaarheid in de toeleveringsketen te verbeteren om concurrerend te blijven. Door in realtime gegevens over uw toeleveringsketen te ontvangen en te verzenden, kunt u weloverwogen beslissingen nemen over het voorraadbeheer en kunt u sneller aanpassen aan veranderende behoeften van de klant, en communiceren met uw leveranciers en klanten.

Ook mag u de connectie met de systemen van uw partners in de supply chain niet missen. Als u belangrijke trends mist met betrekking tot de gebruikte oplossingen en interfaces, wordt u al snel een minder aantrekkelijke partner.

Meer KPI’s die helpen om uw klanttevredenheid te verhogen

De uitleveringsgraad is slechts een van de vele KPI’s uit een aantal van klantgerichte statistieken die u kunt controleren. Voordat u beslist welke KPI’s het beste aansluiten bij uw behoeften, moet u beslissen waar uw prioriteiten liggen. Richt u zich vooral op kostenreductie? Verhoging van de omzet? Of een hogere uitleveringsgraad? Of een combinatie hiervan? Door te bepalen waar u zich voor wilt concentreren, kunt u bepalen welke KPI’s u moet controleren om uw doelen te bereiken en een geschikt systeem voor prestatiemeting te ontwikkelen.

Whitepaper: EazyStock’s KPI’s die uw klanttevredenheid verhogen

Wilt u weten welke vijf KPI’s door EazyStock voor u berekend kunnen worden en welke doelstellingen u hiermee realiseert? Dan raden wij u aan om onze whitepaper Een handleiding voor EazyStock’s Key Performance Indicators te lezen. Hierin ontdekt u welke KPI’s EazyStock controleert en hoe u deze kunt gebruiken om uw voorraadbeheer te verbeteren met lagere voorraadniveaus, betere uitleveringsgraad en minder werkkapitaal.

Download Whitepaper